Солома та сіно в сільському господарстві часто використовуються для однакових цілей. Їх поєднує те, що вони є висушеними частинами зрізаних невеликих рослин (листя, стебла, іноді квіти чи насіння). Обидва продукти містять целюлозу та лігнін. Сіно збирають під час активного росту рослин, коли стебла наповнені соком . Солому ж збирають, коли плоди повністю дозріли та припинили свій ріст.

Солома – це сухі та дозрілі стебла злакових, зернових культур та інших рослин, що залишилися після збирання обмолоту.

Сіно – це стебла та листя рослин, часто спеціально вирощені, скошені та висушені в певний період вегетації, використовується як корм для худоби.

Основні особливості та відмінності сіна від соломи

Солому збирають як залишковий ресурс. Вона також цінна як органічне добриво, і кожне господарство індивідуально приймає рішення, залишати її в полі чи збирати. Солому, яку прибирають з поля, використовують для підстилки, компостують (у т. ч. для вирощування грибів), використовують як біопаливо (наприклад, спалюють у спеціальних печах або як сировину під час виробництва паливних пелет). Незважаючи на те що солома має низьку кормову цінність (0,15-20 к.од./кг), її використовують як кормову добавку, адже вона багата на вуглеводи, має у складі кремнієву кислоту, стимулює жуйку.

Поділяють солому на яру, озиму, бобову та злакову, або за видом рослин її ділять на житню, пшеничну, ячмінну, лляну, конопляну та інші. Хімічний склад та поживність цього продукту багато в чому залежить від виду рослин та клімату. Найбільше білка й менше клітковини в ярій соломі, відповідно, вона має найбільшу поживність.

Сіно як продукт консервування зеленої маси біометодом (висушування) є грубим кормом. Містить більше 20 % сирої клітковини і є найважливішою складовою раціону тварин для підтримки їхньої продуктивності. Особливості хімічного та поживного складу сіна варіюються залежно від його ботанічного походження. У процесі автолізу його вологість становить 14–17 %. В одному кілограмі міститься 0,4–0,6 енергетичних кормових одиниць, 40–50 г перетравного протеїну, 25–35 % сирої клітковини. Продукт багатий на каротин, вітаміни C, B1, B9. Сіно призначається для регулярного згодовування тваринам і є важливим елементом у їхньому щоденному раціоні.

Обидва продукти, маючи певну схожість, все ж таки кардинально відрізняються за своєю поживною структурою. В обох випадках багато залежить від походження трав, їх фізичних та хімічних властивостей, що дозволяє визначити їхнє подальше застосування в сільському господарстві.

Пакування та зберігання сіна й соломи

Сам процес заготівлі та тюкування сіна починається з весни, соломи – із середини літа і може тривати до осені, поки є можливість зібрати суху масу.

Обидва продукти підходять для тюкування. Пакують як круглі, так і квадратні заготовки за допомогою спеціальних прес-підбирачів та пакувальних матеріалів. Для пресування в рулони використовують сінов’язальний шпагат або сітку. Автоматизована сучасна упаковка та якісний матеріал дозволяють максимально якісно спресувати заготівлю та зберігати її протягом тривалого часу. Такі тюки можна зберігати в полі або складувати в спеціально відведених місцях. Правильний вибір обладнання та матеріалу в цьому випадку відіграє важливу роль. Довіряйте сертифікованим продуктам та компаніям, які надають послуги з пакування.

Розмір упаковки залежить від параметрів прес-підбирача та встановлених налаштувань.

Зберігання сіна та соломи залежить від конкретних завдань та потреб фермерів. Для більш тривалого зберігання та захисту продукції від негативного впливу навколишнього середовища ферми часто транспортують тюки у спеціальні сховища, де більш комфортні та сухі умови для якісного зберігання сухих заготовок. Для контролю рівня вологи використовують вологоміри, за допомогою яких періодично робляться заміри на декількох шарах тюків або рулонів.

Фахівці компанії Манупакеджинг Україна допоможуть з правильним вибором пакувального матеріалу та нададуть необхідну консультацію щодо заготівлі рослинної продукції.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *