Головна / Продукти / Закваска для силоса

Закваска для силосу

Закваски (інокулянти) — це продукти з молочнокислими штамами бактерій та сумішшю ензимів, які сприяють швидкому підкисленню подрібненої та утрамбованої рослинної маси завдяки зброджуванню цукрів, підвищуючи ефективність процесу консервації корму. У складі заквасок містяться біологічні концентрати молочнокислого стрептокока, молочнокислої палички та інших корисних бактерій. Допомагає створити несприятливі умови для розвитку гнилі та збагачує корм необхідними захисними елементами. Дозволяє покращити якість заготівлі та контролює процес ферментації. Закваска безпечна, проста у використанні й легко розчиняється у воді.

Закваска для силосу — продукт із молочнокислими штамами бактерій та сумішшю ензимів. Максимально зберігає вітаміни та регулює процес бродіння силосу. Закваска допомагає створити несприятливі умови для розвитку гнилі та збагачує корм необхідними бактеріями. Дозволяє покращити якість заготівлі та контролює процес ферментації силосу. Закваска безпечна та проста в застосуванні, як і процес її внесення.

Закваски (інокулянти) регулюють процес бродіння, що дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів та правильне співвідношення органічних кислот у кормі, що позитивно впливає на склад заготівлі. Забезпечують оптимальне збереження поживних речовин сировини під час зберігання маси.

Види заквасок (біоконсервантів)

Основне завдання силосування полягає в тому, щоб досягти максимальної якості кормів, а також зменшити кількість шкідливих мікроорганізмів у них. Допомогти досягти цього можуть спеціальні біоконсерванти (інокулянти), відомі також як закваски.

Закваски бувають двох видів:

  • рідинні;
  • порошкові.

Кожна з них має переваги й недоліки. Порошкова форма закваски вимагає незначної попередньої підготовки, але її безперечними перевагами є тривале зберігання в упаковці та практично повна відсутність витрат на транспортування. Рідка закваска майже готова для використання, основна перевага — бактерії в ній перебувають в активному стані й при попаданні в живильне середовище відразу “беруться до роботи”.

Інокулянти містять анаеробні (не потребують кисню) бактерії одного або декількох видів: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus, Pediococcus, Lactobacillus buchneri або Enterococcus faecium. Вони швидко розмножуються, ефективно оптимізуючи процеси біоконсервації.

Переваги використання заквасок (біоконсервантів та інокулянтів)

Використовувати закваски вигідно та зручно, адже отримуємо:

1. Регульований процес ферментації:

  • швидке зниження рівня кислотності, рН;
  • оптимізація правильного співвідношення органічних кислот.

2. Високу якість протеїну завдякик:

  • зменшенню рівня аміаку, NH3 (дуже важливо для сінажу з люцерни тощо).

3.  Поліпшення перетравності клітковини та засвоєння крохмалю:

  • швидке зниження рівня кислотності, рН;
  • оптимізація правильного співвідношення органічних кислот.

4. Аеробну стабільність:

  • значне зменшення кількості мікроорганізмів, які псують рослинну масу, завдяки покращенню аеробної стабільності та меншому нагріванню.

5.  Високу економічну ефективність використання:

  • підтверджено рядом лабораторних та науково-практичних досліджень;
  • високі надої, прирости при відгодівлі з одночасним зниженням собівартості тваринницької продукції.

 

Визначення якості корму:

  • Молочної кислоти має бути не менше половини від загальної кількості кислот.
  • Співвідношення молочної та оцтової кислоти в якісному силосі — від ⅕ до ⅓.
  • Олійної кислоти не більше 0,3 %.
  • РН — від 3,8 до 4 для кукурудзяного силосу та менше 4,5 — для трав’яного силосу.
  • Корм добре поїдається і перетравлюється тваринами.
  • Відсутність вторинної ферментації.
  • Мінімальні втрати під час зберігання.

Закваска допомагає покращити якісні показники корму та терміни його зберігання, але це не скасовує необхідності дотримання технології заготівлі: від збирання врожаю до герметизації сховища. Тільки за умови суворого дотримання правил щодо кожної культури можна отримати якісний силос чи сінаж. Для отримання максимальної ефективності від інокулянту рекомендується підбирати конкретний штам бактерій з огляду на конкретну культуру рослин та вологість заготівлі. Саме для цього виробники розробляють окремі лінійки заквасок.

Зверніть увагу на технічні характеристики обладнання та їх відповідність нормам витрат виробника біодобавки.

Кожен виробник закваски має свою формулу та використовує певні бактерії. Вибір, з якими штамами використовувати продукт, залишається спірним питанням. Але присутність гомоферментативних бактерій є безумовною перевагою, тому що вони повністю розщеплюють цукор і не залишають можливості створення летких жирних кислот, наявність яких призводить до втрати до 10 % обмінної енергії корму.

Важливо! Чим вища чисельність природної популяції молочнокислих бактерій у заготовленій сировині, тим нижчий рівень активності привнесених бактерій шляхом інокуляції. Закваски будуть діяти краще, якщо вологість маси, що заготовляється, буде перебувати в рекомендованих нормах або навіть нижче.

Бактерії заквасок погано переносять хлоровану воду (рівень хлору не повинен перевищувати 1 ppm = 1 проміле = 1 частину на мільйон). Зберігати закваски необхідно у прохолодних та сухих умовах для збереження життєздатності бактерій.

Закваска для силосу — продукт, який містить у собі штами молочнокислих бактерій, у деяких випадках — суміш ензимів. Регулює процес бродіння, що дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів та правильне співвідношення органічних кислот у силосі.

Закваска збагачує корм молочнокислими бактеріями та створює несприятливі умови для розвитку мікрофлори гниття. Окрім того, вона знижує витрати сухих речовин і азоту, що позитивно впливає на склад заготівлі.

Види заквасок та біоконсервантів

Основна задача силосування полягає у тому, щоб досягти максимальної якості кормів, а також зменшити кількість шкідливих мікроорганізмів у них. Досягти цього можуть спеціальні біоконсерванти чи інокулянти, відомі також як “закваски”.

Закваски бувають двох видів:

  • рідинні;
  • порошкові.

Кожна з них має переваги та недоліки. Порошкова форма закваски потребує незначної попередньої підготовки, але її безперечними перевагами є довготривале зберігання в упаковці та практично повна відсутність витрат на транспортування. Рідка закваска вже готова до застосування, бактерії в ній перебувають в активному стані й при потраплянні до поживного середовища одразу “стають до роботи”.

Переваги використання заквасок (біоконсервантів та інокулянтів)

Використовувати закваски вигідно та зручно, адже:

  • вони прості в застосуванні;
  • підходять для різних різновидів рослин;
  • контролюють процеси ферментації та анаеробну стабільність, що пригнічує розвиток шкідливої мікрофлори;
  • відсутні втрати корисних речовин у кормах, які йдуть на заготівлю;
  • у результаті в силосі залишається якісний протеїн.

Визначення якості корму:

  • Молочної кислоти має бути не менше половини від загальної кількості кислот.
  • Співвідношення молочної та оцтової кислоти в якісному силосі — від ⅕ до ⅓.
  • Масляної кислоти не більше 0,3 %.
  • РН — від 3,8 до 4 для кукурузного силосу і менше 4,5 — для трав’яного силосу.
  • Корм добре з’їдається та перетравлюється тваринами.
  • Відсутність вторинної ферментації.
  • Мінімальні втрати при зберіганні.

Закваска допомагає покращити якісні показники корму та термін його зберігання, але це не скасовує необхідності дотримання технології правильного процесу заготівлі: від збору урожаю до герметизації сховища. Лише при умові суворого дотримання правил для кожного з видів культур можна отримати якісний силос чи сінаж.

Зверніть увагу на технічні характеристики обладнання та їх відповідність нормам витрат виробника закваски.

Кожен виробник закваски має свою формулу і використовує певні бактерії. Вибір, з якими саме штамами використовувати закваску, залишається спірним питанням. Але присутність гомоферментативних бактерій є безумовною перевагою, тому що вони повністю розщеплюють цукор і не залишають можливості творення летючих жирних кислот, присутність яких призводить до втрати до 10 % обмінної енергії корму.

Рекомендуємо використовувати з:

Вас може зацікавити:

Потрібна консультація?

Якщо у вас залишилися питання про продукцію, напишіть нам через цю форму сайту або зателефонуйте:

    Ми використовуємо cookie-файли для найкращого представлення нашого сайту.
    Продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтесь з використанням cookie-файлів.
    Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта.
    Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
    ПрийнятиПринять