Пакування вологої пивної дробини в рукави
Основні сфери застосування та склад пивної дробини
Цей недорогий продукт застосовується у різних сферах діяльності. Його активно використовують як добрива, корми та замінники цукру для хворих на діабет, для виготовлення дієтичних борошняних виробів і як біологічне паливо. Основна цінність пивної дробини – харчові волокна. Основна сфера застосування цього продукту — сільське господарство.
Склад дробини:
- 23-43 % білка
- 8 % жирів
- 14 % клітковини
- 3 % золи
Продукт містить корисні мікроелементи: цинк, залізо, фосфор, мідь та кальцій.
Пивна дробина для дійних корів має низку корисних властивостей і є молокогінним кормом. Містить високу кількість білка з низькою розщеплюваністю в рубці, достатньо енергії на рівні концентрованого корму та високий вміст природних активних речовин. Є балансуючим кормом і позитивно впливає на фізіологію рубця.
Волога пивна дробина — хороша альтернатива соєвому шроту, є відмінним джерелом дешевого білка для ВРХ.
Цей продукт є масою, яка залишилася після варіння ячмінного сусла на спеціалізованих пивоварних підприємствах.
Але волога пивна дробина на свіжому повітрі зберігається лише кілька днів. Найпоширенішим варіантом її збереження є гранулювання. У гранульованому вигляді пивна дробина залишається цінним поживним продуктом, стає придатною для транспортування та тривалого зберігання. Недолік методу гранулювання – необхідність швидко та з мінімальними витратами висушити сировину до прийнятного рівня вологості, енерговитрати при цьому відбиваються на вартості гранул. Але зберегти вологу пивну дробину на 6-8 місяців можливо! Враховуючи всі витрати на зберігання, консервована вона мінімум вдвічі дешевша, ніж гранульована.
Але для отримання якісного корму продукт потрібно правильно зберегти. Пивна дробина має низку особливостей, а саме підвищену вологість (19-23 % сухої речовини (СР)) та малу кількість цукрів, і саме ці фактори мають бути враховані при консервації корму.
Консервована пивна дробина – повноцінний корм по протеїновій та енергетичній поживності. Нею можна замінити 35-40 % дорогих високобілкових кормів у раціоні бичків на дорощуванні, зменшивши прямі витрати на 14-16 % та підвищивши рентабельність виробництва м’яса на 11-35 % за рахунок значної різниці у вартості цих кормів.
Процес та особливості силосування пивної дробини
Для роботи з цим продуктом необхідно працювати швидко та дотримуватися чистоти. Варто розпочати з очищення труб та шнеків транспортної системи пивоварні та сховища дробини. Кузов автомобіля для транспортування перед завантаженням продукції має бути ретельно помитий, а для довгих поїздок — накритий брезентом. Будь-які опади або забруднення корму дорожнім пилом можуть негативно вплинути на його якість надалі.
Найоптимальніший і перевірений спосіб силосування та пакування пивної дробини — її завантаження в полімерні рукави. Це необхідно робити без контакту з ґрунтом, щоб уникнути забруднень, місце для зберігання повинно бути теж чисте. Зола може стати джерелом неправильних процесів бродіння пивної дробини. Для завантаження в рукав найчастіше використовують силосний прес.
При дотриманні простих правил можна досягти високої якості корму та уникнути ризиків:
- Рукави необхідно розміщувати на рівній поверхні, щоб вони не відкочувалися.
- Закриття рукава здійснюється відразу після наповнення без клапанів, отворів для газів.
- Стічна рідина не впливає на якість силосування пивної дробини і може перебувати всередині упаковки.
Потрібно правильно підібрати консервант, слід зважати на температуру маси під час закладки. При пакуванні пивної дробини температурою понад 40 °С слід використовувати хімічний консервант для анаеробної стабілізації після відкриття рукава. Це пов’язано з тим, що за температури 40 °С+ молочнокислі бактерії не працюватимуть.
Після герметизації мішка відкривати його для згодовування ВРХ бажано не раніше ніж за місяць. Температура зони ядра повинна за цей час опуститися до зовнішньої температури для уповільнення процесу розвитку плісняви і дріжджів. Таким чином, сировина стає менш сприйнятливою до впливу повітря, яке не зможе швидко проникати в глибокі шари упаковки.
Такий метод зберігання пивної дробини у рукаві дозволяє оптимально зберігати високі показники якості та мінімізувати втрати. Термін зберігання – близько 6 місяців. Рекомендується використовувати тільки якісні полімерні рукави для максимального захисту.
Підпішіться на наш блог