Правильна заготівля та зберігання силосу
Силосування – це процес консервування, заквашування рослинної маси. Є найпоширенішим способом заготівлі соковитих кормів. Принцип зберігання полягає в герметизації продукції без доступу повітря, що дозволяє продовжити термін зберігання зелені та зберегти її поживні властивості. Технологія силосування вважається одним із найефективніших способів заготівлі для зберігання зелених кормів.
Для консервації використовують масу вологістю 60 % та вище. Вона ідеально підходить для згодовування в зимовий період свійським тваринам та птиці. Корм добре засвоюється і насичений мінералами, вітамінами та корисними елементами.
Якість продукту багато в чому залежить від кількох факторів:
- Підбір рослин
- Вологість
- Температурний режим
- Тип сховища
- Утрамбування
Для збільшення терміну зберігання корму та збереження більшої кількості корисних речовин можна використовувати спеціальні добавки та закваски.
Заготівля вологого корму
Заготівля силосу з кукурудзи, зернових та скошених трав’янистих культур є технологією пакування поживної суміші у спеціальному сховищі. Консервація вологих кормів дозволяє зберігати їх протягом тривалого часу та цілий рік складати поживний раціон.
Технологія заготівлі силосу методом “холодного бродіння” забезпечує найбільше збереження корисних речовин рослин і працює за принципом створення герметичного середовища, припускаючи викачування повітря з утрамбованої маси. При використанні спеціальних хімічних препаратів можна зупинити утворення молочнокислих бактерій і запобігти псуванню корму.
Основні силосні культури:
- кукурудза;
- сорго;
- люпин;
- конюшина;
- суданська трава;
- соняшник;
- озиме жито;
- соя;
- багаторічні бобові;
- багаторічні злакові.
Фермери іноді використовують для силосування відходи від овочів та багаторічні трави. На якість корму, що заготовляється, впливає сприятливий час для скошування. Рівень вмісту цукру в рослинній масі визначає її придатність до силосування. Наприклад, бадилля помідорів, м’ята, полинь і кропива непридатні для консервації.
Заготівля силосу та сінажу ідеально підійде для раціону багатьох тварин: корів, свиней, кіз, овець, кроликів та птиці. Соковитий корм позитивно впливає на їхні травні процеси. При складанні раціону необхідно враховувати, що деякі тварини, наприклад кролики, не потребують постійного достатку соковитого корму. Тому до годування та дозування необхідно поставитися правильно.
Переваги силосу:
- низькі витрати на виробництво корму;
- невелика кількість відходів;
- ефективне бродіння.
Для оптимального способу зберігання активно застосовують спеціальні башти, траншеї та полімерні рукави для силосу. Останній метод стає все популярнішим в Україні завдяки своїй високій ефективності, повній герметизації та мобільності самої упаковки, яку можна розмістити в будь-якому зручному місці. Заготівля силосу в домашніх умовах при використанні спеціальних ям і траншей, як і раніше, популярна.
Саму технологію заготівлі силосу та сінажу можна розділити на кілька етапів:
- Скошування
- Подрібнення
- Транспортування
- Розрівнювання
- Ущільнення
- Герметизація
Успішне силосування має на меті ізоляцію сировини від повітря, дотримуючись температури всередині буртів. Під час трамбування контролюють температуру корму на глибині близько 40-50 см, вона не повинна підніматися вище 37-40 %. Температура вище свідчить про порушення процесу заготівлі, наприклад недостатнє трамбування, або про занадто суху зелену масу.
Полімерні рукави – сучасний тренд для зберігання силосу та сінажу
В Україні популярні два способи зберігання силосу:
- траншейний;
- у полімерних рукавах.
Фермери активніше починають користуватися полімерними мішками не тільки для зберігання зерна, але й для сінажу та силосу. Це універсальний пакувальний матеріал, який можна розмістити в полі або іншому зручному місці, легко завантажувати і вивантажувати корм за потреби. При цьому не потрібно споруджувати траншеї, що є економічно вигідним. Мікроклімат усередині упаковки перешкоджає розмноженню шкідливих бактерій. Матеріал захищає продукцію від УФ-випромінювань та впливу погодних умов.
Силосування в полімерних рукавах досить просте:
- За допомогою навантажувачів зелена маса подається до спеціального пресу.
- Корм переходить на пресуючий ротор через стрічку транспортера. Пакування та ущільнення відбувається всередині одночасно.
- Герметизація після заповнення.
Силосування у рукавах є найбільш ефективним способом заготівлі рослинної маси. Машини для заготівлі силосу виконують рівномірне трамбування в рукави, що забезпечує надійну герметизацію, для роботи достатнього 1-2 операторів. Обладнання робить основну роботу, що значно економить час та робочу силу.
Для більш детальної консультації щодо використання полімерних рукавів можна звернутися до фахівців компанії Манупакеджинг Україна.
Підпішіться на наш блог