Сіно та солома є грубими кормами й посідають особливе місце в раціоні жуйних тварин (у т. ч. ВРХ). Просушивши скошену траву до вологості 15-20 відсотків, отримаємо такий корм, як сіно. Поживність в 1 кг якісного сіна  становить від 0,40 до 0,60 корм. од. Цей корм за показником кислотності підходить для рубцевої ферментації (звичайна технологія годівлі повинна підтримувати рН 6.2-6.7).

У сіні та соломі міститься невелика кількість енергії, але важливим є високий вміст клітковини, яка стимулює процес травлення та жування. Клітковина необхідна для здоров’я та впливає на продуктивність ВРХ.

Якість сіна залежить від складу травостою, фази, в яку відбувається косіння, способу сушіння трави та умов зберігання.   

Як  максимально зберегти скошену траву у вигляді сіна:

1.  Клітковина, звісно, важлива складова в раціоні ВРХ, але при заготівлі сіна задача все ж стоїть зберегти максимальну кількість енергії та поживних речовин з вирощеної та скошеної трави.

Відомо, що чим довше скошене сіно лежить на полі, тим більше воно втрачає протеїнів, вітамінів та мікроелементів, отже, потрібно максимально скоротити час просушування.  Час просушування в полі пришвидшують за допомогою плющіння під час скошування, косарку для злакових обладнують бітерною, а для бобових вальцевою плющилкою. Для злакових трав використовуємо ворушіння, для бобових — тільки в разі потреби (після дощу, наприклад).

Ефективним способом є досушування методом активної вентиляції. Але його наразі не розглядатимемо, оскільки він є мало популярним через необхідність додаткових витрат на організацію цього процесу. 

2. Найефективніше  транспортувати та зберігати сіно в пресованому вигляді (адже загальні втрати при заготівлі розсипного сіна можуть сягати 40 %). Тому в більшості ферм Україні вже майже не використовується скиртування, й сіно збирають за допомогою прес-підбирачів. Залежно від типу машини на виході можуть бути круглі чи квадратні тюки. Пресоване сіно в тюках займає менший об’єм під час транспортування та зберігання. Обв’язка тюків у прес-підбирачах проводиться за допомогою шпагату чи сітки.

Кожен фермер підбирає оптимальний для себе прес-підбирач. На ринку представлена велика кількість варіацій пресів: від міні (формують тюки 10-15 кг) до високопродуктивних машин, які роблять великі тюки вагою 500-600 кг).

Як обв’язочний матеріал для утримування форми тюка використовують шпагат (для круглих та квадратних тюків) та сітку (для круглих тюків).

В Україні найбільш популярним способом заготівлі сіна є пресування в циліндричні тюки. При використанні шпагату на обв’язку одного тюка витрачається близько 60 сек., сітки – 15 сек. Тому краще використовувати прес-підбирачі з в’язальним апаратом, який підтримує використання сітки.   

3. Вологість, при якій сіно зберігається в пресованому вигляді,  має бути близько 15 відсотків. При вищій вологості виникає загроза зниження якості сіна, воно нагрівається й може навіть загорітись. Вологість всередині тюка контролюють вологоміром зі щупом.

4. Для вентиляції тюки тюкують зі зменшеною щільністю, але при цьому тюк має тримати форму. У рулонних підбирачах зменшують щільність пресування серцевини.

5. Сіно зберігають під накриттям. Це може бути як стаціонарне сховище, так і використання спеціальної вкривної тканини – агроволокна для тюків. Цей матеріал дозволяє не тільки захистити корм від опадів, але й пропускає повітря. Агроволокно для накриття сіна та соломи виготовляється з поліпропілену щільністю 130 г/м2, має УФ-стабілізацію, може служити до 5 років.

Часто фермери використовують для  укриття плівку. Це не найкращий метод, адже плівка не пропускає повітря, і волога може накопичуватися під нею, у результаті існує ризик розвитку цвілі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *